Filomelos-10 ani de Muzică Bizantină

Posted: 31st August 2017 by Biserica Borzesti in Alte evenimente

Filomelos – 10 ani de Muzică Bizantină

21 august 2017

„Filomelos-10 ani de muzică bizantină” reprezintă proiectul care încununează activitatea de 10 ani a Corului Psaltic FILOMELOS, parte, din 2015, a Asociației Culturale FILOMELOS, urmărind același obiectiv stabilit în 2007 – promovarea muzicii psaltice în rândul tinerilor. Proiectul și inițiativa se bucură de binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a susținut activitatea Corului Psaltic Filomelos încă de la înființarea lui. Totodată, implementarea acestui proiect nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul și finanțarea Consiliului Județean Bacău având ca susținători direcți Protoieria Onești, prin Pr. Protoiereu Ioan Bârgăoanu și Fundația „Episcop Melchisedec”, prin Maica Dionisia Șchiopu.

Aniversarea celor 10 ani de activitate a cuprins evenimente care s-au desfășurat de-a lungul întregii zile de luni, 21 august 2017. Ziua a debutat cu Slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, săvârșite la Biserica Voievodală din Borzești, unde au slujit preoți din tot cuprinsul țării, care au sprijinit activitatea Corului Psaltic Filomelos în cei 10 ani de activitate. Răspunsurile la strană au fost date antifonic de Corul Academic Byzantion, coordonat de asist.univ.dr.Adrian Sîrbu, invitat de onoare la acest eveniment, și de către Corul Psaltic Filomelos, dirijat de către prof. Paula Cautiș, președintele Asociației Culturale Filomelos.

Bucuria de a reuni la acest eveniment pe toți cei 67 de membri care au activat în cei 10 ani de existență a corului a fost cea care a dirijat principalele activități, punctul central fiind reprezentat de decernarea distincțiilor tuturor susținătorilor și partenerilor corului, și, mai ales, tuturor membrilor care au făcut parte din Filomelos.

Deși muzica psaltică nu este o muzică de spectacol, ci una de  rugăciune și de instrospecție, am ales un mijloc vădit de a aduce în pridvorul Bisericii bucuria ce opresupune cântarea de strană, anume reunirea într-un concert aniversar de muzică bizantină a ucenicilor sărbătoriți, Corul psaltic Filomelos (reîntregit) și a dascălilor, Corul Academic Byzantion, în calitate de invitați de onoare.  Pentru prima dată la Onești într-un concert de muzică psaltică, Corul Byzantion ne-a împărtășit din ethosul muzicii psaltice ctitorit de sfinții imnografi și a reușit să ne transmită imboldul de a continua slujirea muzicii psaltice cu tot cugetul și toată simțirea.

Proiectul „Filomelos – 10 ani de muzică bizantină” reprezintă o inițiativă de a prețui calitatea de psalt în strană, vocație și chemare care necesită mult efort și mulți ani de pregătire. În dorința de a determina societatea civilă să  prețuiască la justa valoare rolul muzicii psaltice ca vector religios, cultural și misionar, precum și să înțeleagă misiunea pe care o are dascălul ca slujitor în Biserică, proiectul „Filomelos – 10 ani de muzică bizantină”, cu sprijinul Consiliului Județean Bacău și al celorlalți susținători, a creat un precedent valoros în promovarea muzicii bizantine .